Harrach - Kouřový speciál
Spodně kvašený světlý speciál z nakuřovaného sladu.
Tradiční bavorský pivní speciál vařený v Jelínkově vile. Pokud se v České republice stočí diskuze k zahraničním pivům, většinou se dostaví slova opovržení a hany. Přesto se najde výjimka, kterou čeští pivaři přijímají kladně – Bavorsko.
Čím se kouřové pivo či nakuřované neboli Rauchbier vyznačuje? Pro vysvětlení musíme o čtyři století zpět. Pivovarnictví tehdy nebylo žádnou exaktní vědou, namočený ječmen se prostě usušil buď na vzduchu za pomoci slunečních paprsků, anebo na přímém ohni. Z ohně nasál slad kouř, který se přenesl i na chuť piva. Metodou pokus – omyl se favorizovaným topivem stalo dřevo a sláma.
Ať už bylo topivo jakékoliv, vždy to mělo za následek tmavší barvu sladu a kouřové složky v chuti. Dnes se používá k nakuřování sladů bukové dřevo.
Název piva | Harrach - Kouřový speciál |
Druh piva | světlé spodně kvašené silné pivo z nakuřovaného sladu |
Pivní styl | rauchbier - pivo z nakuřovaného sladu |
Obsah alkoholu | 6,2 % |
Suroviny, složení | voda, rauchmalz - nakuřovaný slad, bavorský slad, plzeňský slad, barevný slad, chmelový extrakt, gr. chmel Sládek, gr. chmel Žatecký poloraný červeňák, kvasnice V 96 |